Tanya-Ustaz.com hanya sebuah blog yang mengumpulkan koleksi soal-jawab agama dan juga artikel-artikel berkaitan agama yang ada di internet bertujuan untuk memberi panduan dan pemahaman tentang permasalahan agama yang dialami oleh rakyat Malaysia khasnya dan sesiapa sahaja yang memahami Bahasa Melayu amnya. Dengan kata lain, ianya berfungsi sebagai wadah rujukan kepada masyarakat umum.

Koleksi soalan-soalan dan jawapan ini diambil daripada pelbagai sumber yang boleh dipercayai seperti Jabatan-jabatan Mufti Negeri/Negara, Majlis-majlis agama negeri, Ustaz-ustaz tersohor di Malaysia dan begitu juga daripada blog-blog penceramah/pendakwah bebas yang mempunyai kelayakan untuk menjawab soalan-soalan berkaitan agama Islam. Rujukan juga dibuat pada penghujung soaljawab atau artikel.

Oleh itu, saya sebagai Admin blog ini bukanlah seorang yang pakar dalam bidang agama dan sesungguhnya TIDAK LAYAK untuk menjawab sebarang soaljawab berkaitan isu agama. Oleh itu Admin sarankan agar soalan-soalan dituju kepada pihak yang berkelayakan seperti di blog-blog Jabatan Agama negeri, Jabatan Mufti, Ustaz/Ustazah yang berkelayakan dan seumpamanya. Di bawah ini adalah senarai-senarai blog/laman web yang mampu menjawab permasalahan agama kalian semua:

A. LAMAN WEB MUFTI NEGERI

 1. Laman Web Mufti Wilayah Persekutuan
 2. Laman Web Mufti Negeri Sembilan
 3. Laman Web Mufti Negeri Selangor
 4. Laman Web Mufti Negeri Sabah
 5. Laman web Mufti Negeri Perak
 6. Laman web Mufti Negeri Pahang
 7. Laman web Mufti Negeri Pulau Pinang
 8. Laman web Mufti Negeri Johor
 9. Laman web Mufti Negeri Perlis
 10. Laman web Mufti Negeri Kelantan
 11. Laman web Mufti Negeri Melaka
 12. Laman web Mufti Negeri Terengganu
 13. Laman web Mufti Negeri Kedah
 14. Laman web Mufti Negeri Sarawak

B. JABATAN/MAJLIS AGAMA NEGERI

 1. Majlis Agama Islam Negeri Johor
 2. Majlis Agama Islam Negeri Kedah
 3. Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Negeri Kelantan
 4. Majlis Agama Islam Negeri Melaka
 5. Majlis Agama Islam Negeri Negeri Sembilan
 6. Majlis Agama Islam Negeri Pahang
 7. Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu Negeri Perak
 8. Majlis Agama Islam Negeri Perlis
 9. Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang
 10. Majlis Agama Islam Negeri Sabah
 11. Majlis Agama Islam Negeri Sarawak
 12. Majlis Agama Islam Negeri Selangor
 13. Majlis Agama Islam Negeri Terengganu
 14. Majlis Agama Islam Wialayah Persekutuan

BADAN/PERSATUAN/BLOG

 1.  JAKIM
 2. DARUSSYIFA
 3. ISLAM2U
 4. ILMU DAN ULAMAK
 5. ISLAM ITU INDAH
 6. QNA – IBNRAJAB ONLINE
 7. ZAHARUDDIN.NET
 8. AL-AHKAM.NET

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koleksi Soal Jawab

Segala soalan-soalan kemusykilan agama yang ditujukan kepada Jabatan Mufti Selangor melalui e-mail berkenaan beberapa isu-isu semasa yang berkaitan akan dihimpunkan di sini. Ianya bertujuan sebagai wadah rujukan kepada masyarakat umum. Pihak Jabatan Mufti sedaya upaya akan menjawab sebarang pertanyaan tentang sesuatu isu atau permasalahan

e piña coladas. (And gettin’ caught in the rain.)

…or something like this:

The XYZ Doohickey Company was founded in 1971, and has been providing quality doohickeys to the public ever since. Located in Gotham City, XYZ employs over 2,000 people and does all kinds of awesome things for the Gotham community.

As a new WordPress user, you should go to your dashboard to delete this page and create new pages for your content. Have fun!

Comments

 1. l

  saya ingin bertanya tentang aurat wanita.adakah anak rambut termasuk dalam aurat juga??walaupun kita sudah menutupnya tetapi masih ternampak lagi.

 2. Wara

  Assalamualaikum Ustaz. Ada sebuah organisasi terkemuka menganjurkan pertandingan untuk kanak-kanak sekolah rendah berumur 10 hingga 12 tahun secara atas talian (online). Saya pula sudah 18 tahun. Apakah hukum sekiranya saya menyertai pertandingan tersebut atas nama adik saya?. Adik saya pula tidak membantu apa-apa cuma membaca esei tersebut sahaja. Sekiranya adik saya menang, kami akan mendapat wang dan sijil. Sijil tersebut untuk adik saya manakala wang tersebut untuk kegunaan kami berdua bersama kerana kami memang memerlukan wang. Apakah hukumnya? Terima kasih ustaz. Saya amat nantikan maklum balas dari pihak Ustaz.

 3. Anim

  Salam ustaz…saya nak.bertanya…apa hukum si suami tidak memberi nafkah selama 2tahun…padahal tinggal sekali…mak mertua yang bagi makan minum…apakah itu dikira nafkah
  ..sedangkan keprluan isteri seperti alat dandan…alat pembersih semua diabaikan